Patronat Martínez Guerricabeitia

Patronat Martínez Guerricabeitia

El Patronat Especial Martínez Guerricabeitia es va crear el juny del 1989, per iniciativa de l’empresari valencià Jesús Martínez Guerricabeitia i de la Fundació General de la Universitat de València.

Les seues finalitats principals són fomentar i difondre l’activitat artística en el camp de les arts plàstiques entre la totalitat dels membres de la comunitat universitària i incrementar el patrimoni artístic de la Universitat de València.

D’acord amb el document signat el 7 de juliol de 1999 per la Universitat de València i Jesús Martínez Guerricabeitia, aquest donà a la Universitat la seua col·lecció d’obres pictòriques i gràfiques. Tal com es va acordar, se n’encomanà la custòdia i l’administració al Patronat Martínez Guerricabeitia de la Fundació General, a més d’encarregar-li la gestió de la Sala, que la Universitat de València destina permanentment a la seu històrica per exposar-hi tota o part de la col·lecció de la manera que el Patronat considere més adequada en cada moment, i també per presentar-hi exposicions temporals relacionades amb aquest fons artístic. Així, el sentit del Patronat s’amplia, ja que arran de la donació li correspon la gestió i la difusió d’aquesta valuosa col·lecció.

La celebració de la 12a Biennal, i la conservació, difusió, gestió i acostament de la col·lecció a l´estudiantat de primària i secundària, i a la comunitat universitària i públic en general, han centrat l’activitat del Patronat d’aquest any 2014, en el qual, bàsicament, s’han organitzat exposicions amb activitats didàctiques -com ara la de Chema López, la titulada ´Anzo Experimental´ i l´exhibició de la col·lecció de la Fundación Coca-Cola-; s’han editat publicacions; s’han oferit cursos de lliure opció; i s’ha continuat fotografiant, condicionant i emmarcant peces donades a la Universitat pel nostre mecenes Jesús Martínez Guerricabeitia.

Activitats

12a Biennal Martínez Guerricabeitia i 25é aniversari del Patronat
Sota el lema ‘Avaritia omnium malorum radix’ (‘L’origen de tots els mals és l’avarícia’), el Patronat Martínez Guerricabeitia ha celebrat en 2014 la dotzena edició de la seua Biennal en La Nau, coincidint amb el seu 25é aniversari. La inauguració va ser el 13 de febrer i l´exposició va estar oberta fins el 30 de març de 2014.

Com en anteriors edicions, la Biennal ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i el patrocini de Banco Santander, a través de la División Santander Universidades, i de la Fundación Cruzcampo del Grupo Heineken. També hi ha col·laborat l’Institut Valencià de Cinematografia (IVAC)-La Filmoteca, amb qui es realitzà un cicle de cinema.

El comité de selecció proposat per a la 12a Biennal ha estat integrat pels crítics Sema D’Acosta, Johanna Caplliure, Oriol Fontdevila, Alfonso de la Torre i Lorena Martínez de Corral; i les galeries d’art ADN (Barcelona), Paula Alonso (Madrid), Nuble (Santander), La Real (Palma de Mallorca) i Aural (Alacant), que han presentat obra dels següents artistes: Ruth Gómez, Fran Mohíno, Miki Leal, Rubén Guerrero, Cristina Lama, Carlos Aires, Daniela Ortiz, Efrén Álvarez, Mavi Escamilla, Abigail Lazkoz, Miguel Ángel García, Nacho Martín Silva, Chubasco, Manuel Ros, Isaac Montoya, Juan José Martín Andrés, Adrián Melis, Núria Güell, Haritz Guisasola, i Suso Basterrechea.

Les obres de Mavi Escamilla, ‘Senyora B’, i Miki Leal, ‘In ictu oculi’, han sigut les guanyadores. Decidit per majoria pel Ple del Patronat, que ha hagut de triar-les d’entre les vint peces presentades.

Una vegada tancada la mostra, les obres triades, són adquirides per la Fundació General i afegides com a part de la seua col·lecció dins de la Universitat de València.

La Biennal va rebre 4.160 visites.
Exposició ´Un conte de fantasmes per a adults´, de Chema López
L´exposició ´Un conte de fantasmes per a adults´, de Chema López, s´ha exhibit en la Sala Martínez Guerricabeitia de La Nau des del 14 de maig fins el 15 de setembre de 2014. La mostra ha sigut una reflexió sobre el poder manipulador de les imatges i ha rebut 2.550 visites.

Ha estat patrocinada pel Banco Santander, amb la col·laboració de Heineken. I ha estat completada amb un servei gratuït d´activitats didàctiques i visites guiades.

El catàleg, amb textos de Ricardo Forriols i de Rosa Martínez Artero, ha estat dissenyat per Carrere & Geles Mit i ha sigut editat per Publicacions de la Universitat de València (PUV). Es va presentar en l’Aula Magna de La Nau el dia 18 de juny de 2014, en una taula redona que va comptar amb la participació del vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño; el director d’Activitats del Patronat Martínez Guerricabeitia, José Pedro Martínez; l’artista Chema López; el comissari de l’exposició, Ricardo Forriols; Geles Mit, de l’estudi gràfic Carrere & Geles Mit; i Vicente Ponce, doctor en Belles Arts de la Universitat Politècnica de València.

D´altra banda, amb el títol ‘Cuento, cuentas, contamos’, es va dur a terme un projecte d’inclusió social a través de l’art, consistent en un taller d’expressió a partir d´aquesta exposició. El resultat es va mostrar a La Nau els dies 5, 6 i 7 de setembre de 2014. Els participants d´aquest taller eren usuaris d’ADSIS-Hedra, col·lectiu en risc d’exclusió, els quals es troben en procés de canvi personal.

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar