Centre de Documentació Europea

Centre de Documentació Europea

El Centre de Documentació Europea (CDE) de la Fundació General de la Universitat de València està integrat en la xarxa de Centres de Documentació Europea que hi ha als 29 països membres. Els més de 650 centres que pertanyen a aquesta xarxa tenen l’objectiu de servir de punt de referència a l’hora de resoldre les necessitats informatives de ciutadania i professionals sobre la Unió Europea, una realitat més palpable cada dia.

A més de rebre totes les publicacions de les diverses institucions comunitàries i de disposar d’accés gratuït a les variades bases de dades comunitàries, el CDE s’ha beneficiat des del principi de l’accés a internet que facilita la Red Iris a totes les universitats espanyoles. Aquesta circumstància ha permés l’automatització dels serveis del centre fins al punt que tant el seu servidor internet com el butlletí electrònic Info-Europa, editat setmanalment, serveixen de referència a la comunitat interessada en la informació comunitària al nostre país.

El progressiu desenvolupament dels serveis informatius del CDE en internet han convertit el Centre, en els darrers anys, en una de les principals referències en el món de la informació sobre el procés d’integració europea en la xarxa.

Les instal·lacions del CDE es troben dins la biblioteca del Campus dels Tarongers de la Universitat de València.

Activitats

Serveis
El Centre de Documentació Europea de la Universitat de València ofereix sis serveis diferents:

1. SERVEI DE LEGISLACIÓ DE LA UE
Consulta del Diari Oficial al dia i accés al document mitjançant peticions que es poden fer via electrònica, fax o telèfon. Cerques en la base de dades de legislació europea Eur-Lex i tramesa immediata dels resultats. Perfils a mida del tema sol·licitat i accés als actes legislatius inclosos en les sèries L, C i S del Diari Oficial. Accés a les sentències del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees. Informació al dia en la web del Centre amb actualitzacions diàries accessibles a través d’RSS.

2. SERVEI D’ESTADÍSTIQUES DE LA UE
Consultes a les bases de dades CRONOS-Estadístiques Generals i COMEXT-Comerç Exterior d’Eurostat, l’Oficina Estadística de la Unió Europea. Estadístiques a escala comunitària, estatal o de les diferents comunitats autònomes. Actualitzacions diàries accessibles mitjançant RSS.

3. SERVEI DE BIBLIOGRAFIA DE LA UE
Recopilacions mensuals de les novetats bibliogràfiques adquirides pel Centre. Accés a les més d’un miler de revistes de la Biblioteca de Ciències Socials de la Universitat de València i revistes electròniques. Cerques temàtiques. Localització i tramesa de les referències. Consulta del catàleg bibliogràfic del CDE a través de la URL http://www.uv.es/cde

4. SERVEI DE PROGRAMES EUROPEUS
Accés a la Guia de Finançament Comunitari del Centre (http://www.guiafc.com). La base de dades més completa sobre les línies de finançament de programes, iniciatives o accions pilot que es deriven de les polítiques comunitàries. Actualització diària de la base i servei d’alerta de les convocatòries seleccionades a través del correu electrònic de l’usuari. Assessorament sobre les línies financeres més apropiades a les necessitats de particulars i/o institucions.

5. SERVEI DE FORMACIÓ D’USUARIS
Activitats formatives per a la incorporació de l’usuari a les noves tecnologies i per a millorar la destresa investigadora. Visites guiades al Centre. Sessions, prèvia sol·licitud, de recursos sobre la UE en internet.

6. SERVEI DE DIFUSIÓ
El servidor web del Centre (http://www.uv.es/cde) constitueix el seu principal canal de difusió mitjançant l’opció de subscripció RSS. També està present en les xarxes socials Facebook i Twitter, i edita setmanalment el butlletí electrònic Info-Europa (2.223 subscriptors).
1. ADQUISICIONS I SUBSCRIPCIONS
El CDE rep de manera gratuïta les monografies i publicacions periòdiques de l’Oficina de Publicacions de la UE, i es beneficia dels fons de l’Hemeroteca de la Biblioteca de Ciències Socials de la Universitat de València.

D’altra banda, el Centre disposa de l’accés als articles de revistes en formats PDF, de manera que tan aviat com la revista ho publica al seu servidor, es pot actualitzar el CDEWeb oferint la informació als suscriptors sense haver d’esperar que l’hemeroteca reba físicament la revista.

2. CDEWeb
És la denominació de la base de dades del Centre, i compta en l’actualitat amb 16.132 registres classificats segons la següent tipologia: notícies, documents, programes, esdeveniments, recomanats, jurisprudència i legislació, estadístiques i oposicions. Durant l’ any 2014 s’han introduït 2.048 registres. Totes les referències introduïdes es difonen mitjançant els canals de difusió pertinents (RSS, xarxes socials i butlletí electrònic Info-Europa) fent dels serveis informatius del CDE un dels exemples de transparència informativa i immediatesa dins de la seua àrea temàtica. El nombre total de consultes mensuals al web ha estat de 66.994 consultes i el nombre de visitants únics fou de 53.530.

3. GUIA DE FINANÇAMENT COMUNITÀRIA
Un any més, la Guia de Finançament Comunitari s’ha consolidat com el producte de referència del CDE amb la posada en marxa de la nova versió web de la mateixa. La recopilació de programes i ajudes de la Unió Europea elaborada pel CDE ha rebut 118.974 consultes en 2014 (Veure gràfica més avall). El nombre de visitants únics fou de 78.805.

4. SERVEIS EXTERNS
L’equip tècnic del CDE elabora productes informatius externs com a suport financer al seu pressupost. Des de fa uns anys es mantenen les següents bases de dades:
- Programasue.info (http://www.programasue.info) per a Presidència de la Generalitat Valenciana. Total consultes 2014: 15.331 amb una mitjana de 1.278 consultes mensuals. El nombre de subcriptors durant 2014 és de 3.126.
- Convocatòries Europees (http://www.madrid.org/europa) per a la Comunitat de Madrid. 
- Altres bases de dades:
  • Eurostat: Descripció bibliogràfica dels fons estadístics del Centre.
  • Revistes: Catàleg de revistes del CDE.
  • Eu@Internet: Llista de recursos a internet sobre la UE agrupats per temes.

5. SERVEIS ALS LECTORS I PETICIONS
Les consultes a través d’internet continuen sent majoritàries. Així doncs, el percentatge de consultes fetes a través d’internet assoleix un percentatge del 65% del total. La resta han estat ateses de manera presencial, per telèfon o per Skype.

Directament relacionades amb la formació d’usuaris es troben les activitats realitzades en cooperació amb els professors titulars de les assignatures de l’àmbit de la integració europea, especialment relacionades amb l´Economia i el Dret. A més de la contínua assistència bibliogràfica per a la realització de treballs sobre les matèries comunitàries i l’enviament del material legislatiu necessari per a les tasques docents, el CDE du a terme un programa continu de visites al Centre així com la realització de sessions informatives amb les quals s’introdueix l’alumnat a la informació comunitària.
 
- Cursos i tallers:
• Taller de Google Analytics per a entitats culturals.
• Taller de Joomla per a entitats culturals.
• Curs de Preparació per a les oposicions a la Unió Europea.
• Curs de Mediació Ambiental a Europa.
• Curs de Projectes europeus de cooperació al desenvolupament.
 
- El Centre ha rebut les visites de:
• Alumnes de l’assignatura ´Institucions Jurídiques de la Unió Europea´, impartida per Esther Camarasa.
• Alumnes de l’assignatura ´Institucions Jurídiques de la Unió Europea´, impartida per Mariano García-Pechuan.


- Participació en fòrums i cursos:
• Participació en la Presentació del Centre d´Excel·lència Jean Monnet Universitat de València.
• Participació en la reunió anual transfronterera de xarxes d’informació europees, a Elvas i Badajoz.
• Participació en la reunió anual de l´Arxiu Digital Espanya-Unió Europea (SEDAs).
• Col·laboració en el Congrés Internacional de Tributació, Drets Humans i Frau Fiscal. Organitzat per la Universitat de València, el Consell General del Poder Judicial, l´Associació Espanyola d´Assessors Fiscals (AEDAF) i el Centre d´Excel·lència Jean Monnet de la Unió Europea de la Universitat de València.
• Participació en la reunió de Grups de Treball d’EuropImpulse, xarxa d´experts en temes de cooperació internacional i finançament europeu que actua per capacitar la societat civil sobre oportunitats proposades per les institucions europees.

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar