Hortes històriques valencianes

JORNADES: “HORTES HISTÒRIQUES VALENCIANES: PATRIMONI VIU DE LA HUMANITAT”

L’Ajuntament de Potries, la Universitat de València (Centre de Gandia), la Generalitat Valenciana (Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport), la Diputació de València i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies,  convoquen les Jornades “Hortes Històriques Valencianes: patrimoni viu de la Humanitat”.

Les Jornades que se celebraran a Potries el dies 15 i 16 de juny de 2018, volen ser un fòrum obert de reflexió, debat, investigació i difusió del patrimoni cultural i natural de les hortes històriques de la Comunitat Valenciana, la sensibilització de la ciutadania sobre els seus valors, la identificació dels riscs que amenacen la seua supervivència, i la recerca consensuada de solucions per garantir la seua transmissió a les futures generacions.

 Els sistemes de regadiu tradicionals posseeixen un elevadíssim valor patrimonial, cultural i natural, i presten valuosíssims serveis socials, econòmics, culturals, paisatgístics i ambientals a les nostres comunitats. La salvaguarda present i futura de les nostres hortes i vegues històriques resulta clau per al manteniment de la nostra identitat, la cohesió i la seguretat alimentària de les nostres poblacions, i d’un medi ambient sa, suport de biodiversitat i agrodiversitat.

Les jornades s’estructuren a partir  d’una sèrie de ponències i taules rodones amb la participació de persones expertes de totes les àrees de coneixement i de l’acció social relacionades amb els valors de les hortes històriques, amb voluntat de representació de tot el territori valencià. El programa es complementa amb una visita al sistema de regadiu tradicional de la Safor, magnífic exponent dels nostres sistemes històrics de regadiu per sèquies.

La trobada pretén esdevenir un espai de referència per a investigadors, regants, responsables polítics, centres educatius, associacions i ciutadania en general, amb la finalitat de promoure la conservació i la valorització del patrimoni material i immaterial relacionat amb l’aigua que corre per les nostres sèquies històriques i les  terres per elles regades.

Objectius:

– Identificació i coneixement de les infraestructures, els elements arquitectònics i la saviesa popular, relacionats amb el sistema de regadiu del Serpis en particular, i de la Comunitat Valenciana, en general.

– Valorar les Hortes Històriques del nostre territori, tant des del punt de vista patrimonial, com econòmic, ambiental i social.

– Analitzar els efectes de la desaparició dels sistemes de reg històrics, en els diferents àmbits.

– Recercar mecanismes d’actuació diferenciada per a la modernització dels regadius en els àmbits de les hortes històriques.

– Conèixer i reconèixer polítiques de desenvolupament local entorn de l’ús de la infraestructura de l’aigua com a generadores d’oportunitats econòmiques.

– Fomentar instruments del coneixement i difusió dels paisatges culturals de l’aigua: educació, pedagogia, divulgació, investigació, turisme i investigació.

Persones destinatàries:

Estudiants de grau, i post-grau de les matèries relacionades amb les vessants d’estudi i els valors de les hortes històriques, llauradors i llauradores, càrrecs polítics locals i autonòmics, membres directius de les comunitats de regants, persones interessades i ciutadania en general.

PRODUCTE FINAL:

Declaració de Potries sobre les hortes històriques valencianes.

Document de conclusions que contribueixca a la sensibilització i la mobilització social sobre els valors de les hortes històriques valencianes, i ajude a modular les seues transformacions, per tal de compatibilitzar les accions de modernització, quan siguen realment necessàries, amb la preservació del patrimoni cultural i natural dels sistemes de sèquies i els paisatges de l’aigua per elles articulats.

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar